Spring naar inhoud

Oerjodelen met Veronika Simonett

Het jodelen is ontstaan in bergachtige gebieden om grote afstanden te overbruggen. Jodelen wordt vaak gezien als één van de oudste communicatievormen. Historici vermoeden dat jodelen tijdens de steentijd al bestond.  Jodelen komt niet alleen voor in Alpenlanden, ook Pygmeeën en de Eskimo's kennen deze techniek. Net als inwoners van bepaalde streken in de Kaukasus, Melanesië, Thailand, Cambodja, Spanje, Lapland, Zweden en Roemenië.

Jodelen is een manier van zingen waarbij gebruik wordt gemaakt van een afwisselende borst- en kopstem. Voor Veronika is jodelen ook een vorm van het uitdrukken van emoties zoals vreugde, blijheid. Zij gebruikt natuur-jodelen als deel van haar klankimprovisatie. Het pure en natuurlijke van de stem fascineert haar. Er zijn zoveel mogelijkheden die ze met elkaar kan verbinden. "Ontdekken en er mee spelen, dat is mijn uitdaging.”

Veronika Simonett
Ze is van origine Zwitserse maar woont al weer geruime tijd in Deventer. Ze is stemcoach en ademcoach. Daarnaast geeft ze als dwarsfluitiste concerten en ook voor zanglessen kun je bij haar terecht. In 2012 richtte ze haar bedrijf Klankverbinding op.

Veronika is samen met Laura Stone te beluisteren tijdens het lunchconcert IJsselklank: Flowing met De IJssel, in het kader van de IJsselbiënnale. Het lunchconcert vindt plaats op 18 t/m 20 augustus bij De Kribbe. Zie voor meer informatie IJsselbiënnale.

Klankverbinding


terug naar programma