Spring naar inhoud

IJskelder

Martin Knaapen  Jeroen Diepenmaat
IJskelder

ijskelder

Op het eiland naast het landhuis Nieuw Rande staat een ijskelder. Het is er vochtig, koud en donker maar ook intrigerend en sprookjesachtig. Dichter Martin Knaapen en (geluids)kunstenaar Jeroen Diepenmaat gaan op zoek naar de geluiden in die kelder en proberen die te laten spreken in bijzondere ritmes en vaak donkere gedichten.
IJskelder is een experimentele voorstelling waarbij de geluiden de gedichten versterken en de gedichten de geluiden. Maar hoe hard de twee ook werken, het is de kelder die de toon zet.

Data: 17, 18 en 19 augustus
Duur: 15 minuten


Martin Knaapen

Martin Knaapen debuteerde in 2016 met de bundel ‘ik, mijn broer’ (uitgeverij Stanza). Hij trad op bij diverse festivals waaronder het vermaarde Tuinfeest 2017. Hans Puper schreef in Meander: “De gedichten zijn eenvoudig, weerbarstig soms – het werkwoord 'schuren' komt in verschillende gedichten voor – en dat werkt goed.” Erick Kila van de VVL-Boekhouding schreef: "In Knaapens gedichten overheerst een sfeer van innerlijkheid. Ze komen uit de diepte. De ernst en de vastberadenheid die uit dit debuut spreken, maken wel dat de lezer af en toe naar adem moet happen.

Momenteel werkt Martin aan zijn tweede bundel in klein huisje in een boomgaard in de uiterwaarden van de IJssel net ten noorden van Deventer.
Meer info: martinknaapen.nl


Jeroen Diepenmaat

Jeroen Diepenmaat laat zich niet snel labelen. Hij tekent, maakt installaties, knutselt, maakt muziek met oude planten, componeert nieuwe muziek op basis van ruis, stelt platen samen uit andere platen, laat radio’s samen optreden maar is ook DJ en beheerder / technicus van een vinylsnijder waarmee unieke singles en elpees gemaakt kunnen worden.

Kenmerkend voor hem is zijn zoektocht naar ritmes. Of dat op papier is of op straat ligt, of het nu vanuit gedroogde planten en takken moet komen of vanuit krassende groeven op oude vinylplaten, hij probeert die ritmes en geluiden uit de verschillende dragers te halen en aaneen te smeden tot nieuw werk dat de fantasie prikkelt of zelf dansbaar wordt. Dat leverde tot nu toe verrassende resultaten op die onder meer te beluisteren zijn op platen die uitkomen bij het spannendste platenlabel van Europa Esc.rec en in de bijzondere performances die hij uitvoert op uiteenlopende locaties.

Tijdens het festival Oeverloos is er tevens een installatie van hem te beluisteren. Aan een stapel boomstammen zijn speeldoosjes gemonteerd die door de bezoekers ‘aangezet’ kunnen worden. De doosjes, die per stuk slechts twee tonen laten horen, vormen samen een klankspel dat tot diep in het bos te horen is.
Meer info: jeroendiepenmaat.nl


terug naar programma