Spring naar inhoud

Fratsen

In 1986 werd in Diepenheim de band Principieel Gelul opgericht door Andre Manuel (zang, gitaar), Frits Rietman (bas) en Tonnie Elferink (drums). In 1988 wordt de bandnaam omgedoopt tot Fratsen en vanaf dat jaar neemt Adri Karsenberg de stokjes over van Elferink. Roeland Drost (toetsenist) maakt de band in 1990 compleet. Na vier studioplaten en talloze live cd’s hief de band zich begin 1996 op.

Comeback
Na een afwezigheid van bijna 20 jaar brachten de heren in 2014 hun lovend ontvangen comebackplaat Caspar uit. Caspar liet een volwassen band horen die, nog steeds sterk leunend op de kritisch/cryptische teksten van woordtovenaar Manuel, zocht naar nieuwe wegen in het door conventies platgeslagen popgeluid anno nu. Experiment werd niet geschuwd en de onderliggende sfeer was donker en bij vlagen cynisch. Spookt voelt als een logische stap al is de toon wat lichter en is er meer ruimte voor elektronica en gastmusici waaronder zelfs wat strijkers en toeters met bellen. Live wordt de band tijdens de komende optredens versterkt met Dries Bijlsma.

Poprock
Fratsen speelt stevige en breed ingestoken Nederlandstalige poprock en de band maakt naam met hun teksten. Die lijken te gaan over alledaagse zaken, maar zijn doordrenkt met humor, cynisme en kritiek op de maatschappij. 

Na meerdere ‘eenmalige’ reünieoptredens dook de band in augustus en september 2014 dezelfde studio in als waar de eerste Demo (1988) werd opgenomen. Het resultaat is Caspar en het eerste album in achttien jaar is een feit. Nu dan het vervolg: Spookt. 


Fratsen

Facebook


CD presentatie Spookt met Typhoon in Metropool Hengelo, 14 april 2017


terug naar programma